top of page
Zoeken
Foto van schrijverJohn van Bennekom

ZO WEET JE WANNEER JE CV-KETEL TOE IS AAN VERVANG

Met de winter in aantocht wil je op je cv-ketel kunnen vertrouwen. Niets zo vervelend als een koude douche in de ochtend of een woning die überhaupt niet warm te krijgen is. Met deze tips weet jij wanneer je cv-ketel toe is aan vervanging.


Einde levensduur

Een cv-ketel heeft een levensduur van gemiddeld 15 jaar. Viert jouw ketel bijna zijn 15-jarige verjaardag of is hij zelfs al ouder, dan is het verstandig te oriënteren op een nieuw exemplaar. Het gaat om een gemiddelde levensduur, dus je hoeft niet op stel en sprong een nieuwe aan te schaffen. Wel is het verstandig op dit moment advies in te winnen bij de installateur. Laat je cv-ketel nakijken en onderhouden. De installateur ziet snel genoeg of er haast geboden is of niet. Hij kan ook adviseren om onderdelen te laten vervangen, zodat je ketel nog net wat langer meegaat. Weeg zelf de kosten af van het vervangen van onderdelen ten opzichte van het aanschaffen van een geheel nieuwe ketel.


Uitvallen van de kachel

Heb je af en toe koud water, terwijl je de warme kraan helemaal open hebt? Valt je kachel af en toe uit? Dan kan dat ook een teken zijn dat de ketel toe is aan vervanging. Check bij het uitvallen van de kachel of er voldoende waterdruk is. Deze moet tussen de 1,5 en 2 bar zitten. Zit hij onder de 1,5 bar, dan kan het zijn dat je geen warm water meer hebt of je kachel niet aanslaat. Vul je ketel in dat geval bij. Is het probleem daarmee niet verholpen, dan kan het zijn dat je te maken hebt met een vergrendelde storing. Dan is een reset van de ketel nodig en is het probleem tijdelijk opgelost. Dit is echter wel een teken dat je cv-ketel aan vervanging toe is.


Lawaai

Maakt je verwarming meer geluid dan je gewend bent, dan kan ook dat een teken zijn dat je ketel aan vervanging toe is. Het kan ook zijn dat er luchtbellen in de leiding zitten. Dit is te verhelpendoor de radiatoren te ontluchten met een ontluchtingssleuteltje. Is het probleem daarmee niet verholpen, controleer dan ook nu de waterdruk. Is ook die op orde, dan kan het liggen aan een defecte circulatiepomp. Dit is het moment om de installateur in te schakelen. Hij kan het probleem opsporen, verhelpen en advies geven over de houdbaarheid van je ketel.


Pieken in je energierekening

Je energierekening vertelt je ook meer dan alleen de kosten en je verbruik. Leg die van het vorige jaar eens naast die van dit jaar en vergelijk exact dezelfde maanden. Constateer je onverklaarbare pieken in het verbruik, dan kan dat komen doordat je ketel niet meer naar behoren functioneert. Houd dit enkele maanden bij, op papier of in de app, als je gebruik maakt van een slimme meter, en trek bij de installateur aan de bel wanneer de onverklaarbare pieken blijven optreden.

Tot slot is het belangrijk de cv-ketel sowieso jaarlijks te (laten) onderhouden. Voor het behoud van je ketel, maar ook om onverwachte defecten zoveel mogelijk voor te zijn.


20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De nieuwste woontrends: dit moet je weten.

De woningmarkt verandert voortdurend en zo ook de woontrends. We zien een aantal opvallende ontwikkelingen die niet alleen invloed hebben...

Comments


bottom of page